Een dagje met je gezin naar de Apenheul of de Efteling loopt behoorlijk in de papieren. Maar wie slim shopt, kan tientallen euro’s besparen. Waar en hoe krijg je de meeste korting?

Kaartjes voor pretparken of dierentuinen zijn dit seizoen 2,5 procent duurder dan vorig jaar, zo maakte ticketvergelijker Tikata afgelopen week bekend. Maar wie vóór vertrek op zoek gaat naar leuke kortingsacties is juist voordeliger uit.

Met de volgende 11 tips hark je de grootste korting binnen.

1. Koop niet aan de kassa

Vrijwel alle dierentuinen en attractieparken geven korting op de entreeprijs als je je kaartje vooraf online koopt. Meestal gaat het om 1 tot 2 euro per kaartje. Door je kaartje niet pas aan de kassa aan te schaffen, spaar je met een gezin al snel een tientje uit.

Bij Moviepark Germany bedraagt het verschil tussen een online ticket en een kaartje aan de kassa zelfs 13 tot 19 euro. Voor een gezin met vier personen scheelt dat bijna 80 euro.

Wil je nóg meer besparen, dan kun je via websites als Tikata.nl, Uitmetkorting.nl of Shopadvies.nl speuren naar interessante kortingsacties. Dit levert een gezin met vier personen in het hoogseizoen gemiddeld 20 euro voordeel op, zo blijkt uit onderzoek van Tikata.

Een andere optie is een veilingsite (zie verderop). Wie geluk heeft is tientallen euro's voordeliger uit.

Maar het grootste voordeel valt te behalen door deel te nemen aan programma’s met spaarpunten of zegeltjes, zoals de actie Eurosparen van zuivelfabrikant Campina, Airmiles of ING rentepunten. Zo kun je in ruil voor 4.000 Airmiles gratis naar de Efteling.

... maar bedenk: niet iedereen doet mee

Niet elk park is even scheutig met kortingsacties, merkt Matthijs Poelmans, oprichter van Tikata. "Voor Slagharen en Bobbejaanland bijvoorbeeld, zijn altijd interessante deals te vinden. Maar er zijn ook partijen die niet of nauwelijks meedoen aan kortingsacties, zoals de Efteling, Blijdorp en Artis."

Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. "Sommige parken hebben nauwelijks ruimte voor korting, omdat hun kassaprijs al zo laag mogelijk is. Of ze selecteren slechts enkele partijen waarmee ze een spaaractie opzetten, dan kiezen ze bijvoorbeeld voor Albert Heijn."

2. Let op beperkende voorwaarden

Lijkt een aanbieding te mooi om waar te zijn, dan is dat helaas vaak ook het geval. Soms worden tickets met een flinke korting aangeboden, maar blijken ze slechts een beperkte geldigheidsduur te hebben.

3. Kijk naar de nettoprijzen

Bij sommige websites moet je bovenop de entreeprijs extra kosten betalen. Zo is elke winnaar van Ticketveiling.nl en VakantieVeilingen.nl 5 euro transactiekosten verschuldigd en vraagt ING 50 cent boekingskosten als je rentepunten inwisselt. Hierdoor valt het uiteindelijke prijsvoordeel wat lager uit dan je in eerste instantie denkt.

ING geeft spaarders korting op entreeprijzen bij het inleveren van rentepunten, maar dit wordt berekend over de reguliere kassaprijs, die doorgaans hoger ligt dan de online prijs. Het nettovoordeel pakt hierdoor wat lager uit dan de bank voorspiegelt.

4. Ga vroeg of laat

Sommige parken proberen de bezoekersstromen wat te reguleren door korting te geven voor vroege of late bezoekers. Zo daalt de ticketprijs bij de Apenheul met 3 euro als je al voor 10 uur aanwezig bent en met 4 euro als je pas na 14 uur binnenkomt. Bij aquarium Sea Life in Scheveningen krijg je 4 euro korting als je voor 11 uur of na 17 uur arriveert.

Het loont soms ook om met een groter gezelschap te gaan. Bij enkele parken gaat er wat van de prijs af bij aanschaf van minimaal vier kaarten.

5. Boek vroeg in het seizoen

Vaak krijg je ook een flinke korting als je in het laagseizoen gaat. Ook vroeg boeken kan veel geld opleveren, zegt Matthijs Poelmans, oprichter van Tikata. "Sommige parken hanteren dynamische prijzen. Als je je ticket lang van tevoren koopt, krijg je een betere prijs dan wanneer je dat last minute doet."

Volgens Poelmans kun je in februari of maart vaak goede deals sluiten. "Hoe eerder je erbij bent, hoe hoger de korting meestal is."

6. Veilingsite: bieden in de laatste minuut

Wie slim biedt op een veilingsite, kan veel geld uitsparen. Zo worden op Vakantieveilingen.nl tickets voor het Dolfinarium verkocht voor 50 procent van de oorspronkelijke prijs. Twee tickets voor Walibi gaan soms van de hand voor 35 euro, terwijl je hiervoor aan de kassa 63 euro moet neertellen. Na aftrek van administratiekosten komt dat neer op een korting van ruim 11 euro per persoon.

Hoe groot je voordeel is, hangt deels af van het moment van de veiling. Wie 's nachts of heel vroeg in de ochtend inlogt, treft minder kapers op de kust dan de deelnemer die in de lunchpauze een gokje waagt.

Pak het biedingproces verder met beleid aan. Check vooraf wat reguliere kaartjes kosten: er worden soms veilingen gewonnen door deelnemers die boven de normale ticketprijs bieden. Bedenk vooraf ook het maximale bedrag dat je wil uitgeven en houd hieraan vast.

En, heel belangrijk: wacht met bieden tot de laatste minuut. Eerder starten drijft de prijs onnodig op. Meer informatie over veilingsites vind je in dit artikel.

7. Wees op je hoede voor Marktplaats

Op Marktplaats worden soms tickets voor bodemprijzen aangeboden. Je kunt hier mooie deals sluiten, maar het is wel opletten geblazen. Op internet waarschuwen gedupeerde kopers voor zwendelaars die gebruikte kaartjes opsturen of niets meer van zich laten horen nadat de betaling is ontvangen.

Helaas is lastig te checken of een kaartje al is gebruikt. Wees extra alert als de aanbieder een account heeft dat pas kort actief is, als de kwaliteit van de foto's slecht is, als steeds dezelfde foto wordt gebruikt en als de vraagprijs erg laag is. Wil je toch via Marktplaats zaken doen, laat de tickets dan niet opsturen maar haal ze af.

Voor de aankoop van kaartjes door particulieren is er een handig alternatief: TicketSwap.nl. Deze website heeft enkele zekerheden ingebouwd. Zo worden de barcodes van alle geüploade tickets gecontroleerd, om dubbele plaatsing te voorkomen. Ook zijn verkopers verplicht om in te loggen met hun Facebook-account, zodat je kunt zien van wie je het ticket koopt.

8. Boek via een Duitse of Belgische kortingssite

Nederlandse parken willen graag publiek van over de grens aantrekken, zegt Matthijs Poelmans van Tikata. Hij adviseert daarom om voor Nederlandse parken de Duitse en Belgische sites van Groupon en Travelbird in de gaten te houden. "Zo is op de Duitse Groupon-website enkele keren per jaar een goede deal voor de Efteling te vinden."

Hij wijst er wel op dat sommige buitenlandse sites Nederlandse IP-adressen blokkeren. Ook worden veel Nederlandse bezoekers afgeschrikt omdat op Duitse sites meestal alleen met creditcards of Paypal betaald kan worden, in plaats van via iDeal.

Omgekeerd kun je voor Belgische en Duitse parken vaak het best terecht op Nederlandse sites.

9. Combineer kortingsacties

De meeste gezinnen kopen alle kaartjes in één keer. Maar volgens Poelmans pakt het soms voordeliger uit om kortingsacties te combineren. "Vaak is er voor de kaartjes voor volwassenen een interessant aanbod, terwijl de kinderkaartjes relatief duur zijn. Dan kan het lonen om de tickets voor je kinderen elders te kopen, mits de algemene voorwaarden dat toestaan."

10. Ga met de trein

De NS biedt allerlei voordelige uitjes waarbij het vervoer en de entree zijn inbegrepen. Zo kun je voor 40 euro met het openbaar vervoer naar het Limburgse pretpark Toverland. Ga je met de auto, dan ben je inclusief parkeerkosten vrijwel hetzelfde kwijt. "Als je dichtbij Toverland woont, heeft dat niet veel zin, maar woon je in Groningen, dan is zo'n treinuitje heel aantrekkelijk", zegt Poelmans.

11. Koop een combiticket

In sommige steden kun je combinatietickets voor verschillende attracties kopen, waardoor je per saldo voordeliger uit bent. Zo kun je voor 29 euro een bezoekje brengen aan zowel Madame Tussauds als Amsterdam Dungeon. Dat levert een besparing op van 19,50 euro ten opzichte van losse kaartjes. Ga je in Den Haag naar Madurodam en aquarium Sealife, dan krijg je tien euro korting op een combinatieticket. Dat is mooi meegenomen.

LEES OOK: Dagje pretpark: hoe verzeker ik mijn spullen? 

MIS OOK NIET: Zo krijg je de beste deal bij een vakantieveiling